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(2) This notice shall come into force on the 1st day of
November 1989.

2. Code of Practice prescribed-The Code of Practice set
out in the Schedule to this notice is hereby prescribed for the
purposes of the Shipping (Lifesaving Appliances) Regulations
1989.

Schedule

Code of Practice for Existing Ships of Class VII
1. Interpretation-ln this Schedule unless the context
otherwise requires:

"The Act" means the Shipping and Seamen Act 1952.

"Certified" means certified by a certificate issued under
section 219 of the Act or accepted by a surveyor as

equivalent to such certificate for the purposes of this
Schedule.

"Child" For the purposes of these Regulations a "child"
means a passenger weighing less than 32 kg and the term
"childrens lifejacket' shall mean a lifejacket approved for
use by a person weighing less than 32 kg.

"Existing ship" means a ship which is not a new ship.

"lmmersion suit" means a protective suit which reduces the
body heat-loss of a person wearing it in cold water.

"lnflated appliance" means an appliance which depends
upon non-rigid, gas filled chambers for buoyancy and
which is normally kept inflated and ready for use at all
times.

"Launching appliance or arrangement" means an appliance
or arrangement for transferring a survival craft, or boat
from its stowed position safely to the water.

"New Ship" means a ship the keel of which is laid, or in
respect of which a similar stage of construction is reached
on the 1st day of July 1986 and for the purposes of this
definition, "similar stage of construction" means the stage
at which construction identifiable with the ship comprises
at least 50 tonnes or 1 per cent of the estimated mass of
the structural material of the completed ship, whichever is

the less. A cargo ship, whenever built, which is converted
to a passenger ship shall be treated as a passenger ship
constructed on the date on which such a conversion
commences.

"Person" means a person over the age of 1 year.

"Rescue boat" means a boat designed to rescue persons in
distress and to marshal survival craft.

"survival craft" means a craft capable of sustaining the lives
of persons in distress from the time of abandoning the
ship.

"Tanker" means a cargo ship constructed or adapted for
the carriage in bulk of liquid cargoes of a flammable
nature.

"Thermal protective aid" means a bag or suit made of
waterproof material with low thermal conductivity.

Other expressions defined in the Act have the meaning so

defined.

2. Ships of 500 gross tonnage or over-(l) Every ship of
Class VII with a gross tonnage of 500 or over carry;

(a) On each side of the ship 1 or more lifeboats of sufficient
aggregate capacity to accommodate all persons on board; and

(b) Liferafts of sufficient aggregate capacity to
accommodate the total number of persons on board.

(2) Where the ship is a tanker with a gross tonnage of 3,000 or
over having an amidships superstructure the number of
lifeboats on each side shall be at least 2 of which at least 1 shall
be carried amidships and at least 1 aft.

(3) Where the ship is a tanker with a gross tonnage of 3,000 or
over which does not have an amidships superstructure the
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number of lifeboats on each side shall be at least 2 which shall
be carried aft. Provided that in such a tanker only 1 lifeboat
need be carried on each side if:

(a) it is of sufficient capacity to accommodate all persons on
board, and does not exceed 8.5m in length; and

(b) it is carried as far forward as practicable, and at least so

far forward that the after end of the lifeboat is 1% times the
length of the lifeboat forward of the ship's propellor; and

(c) it is carried as near the sea level as is safe and
practicable.

3. Ships of less than 500 gross tonnage-Every ship of
Class VII with a gross tonnage of less than 500 shall carry
either;

(a) On each side of the ship 1 or more lifeboats of sufficient
aggregate capacity to accommodate all persons on board; and
liferafts of sufficient aggregate capacity to accommodate the
total number of persons on board, or

(b) A rescue boat which is capable of being launched on 1

side of the ship and liferafts of sufficient aggregate capacity to
accommodate twice the total number of persons on board.

4. Ships carrying 16 or more persons-lf 16 persons or
more are carried in a ship of Class VII the number of liferafts
provided in compliance with this Code of Practice shall be at
leasl 2.

5. Minimum length of lifeboats-ln every ship of Class VII
with a gross tonnage of 1,600 or over the lifeboats shall be not
less than 7.3m in length; and in every such ship with a gross
tonnage of less than 1,600 the lifeboats shatl be not less than
4.9m in length.

6. Stowage of liferafts-Liferafts carried on a ship of Class
VII shall be so stowed that they can be readily transferred to
the water on either side of the ship.

7. Lifeboat davits-ln every ship of Class VII each lifeboat
shall be attached to a separate set of davits of the gravity type,
except that in any ship, other than a tanker with a gross
tonnage of 1,600 or over, luffing davits may be fitted for
operating lifeboats weighing not more than 2,300k9 in their
turning out condition.

8. Provision of motor lifeboats-(1) In every ship of Class
VII with a gross tonnage of 1,600 or over, other than a tanker,
1 of the lifeboats carried in compliance with clause 2(1)(a) of
this Code of Practice shall be a motor lifeboat.

(21 ln every ship of Class VII with a gross tonnage of 1,600 or
over which is a tanker at least 1 of the lifeboats carried on each
side of the ship in compliance with sub-clause 2(1)(a) of this
Code of Practice shall be a motor lifeboat.

(3) Provided that on any ship of Class VII existing lifeboat
arrangements shall be accepted but when any lifeboat is to be
replaced it shall be replaced by a motor lifeboat until
compliance with the requirements of sub-clauses (1) and (2) of
this clause is achieved.

9. Liferafts on ships of l50m in length or over which have
no amidships superstructure-Every ship of Class Vll of
150m in length or over which has no amidships superstructure
shall carry in addition to the liferafts required under sub-clause
2(1)(b) of this Code of Practice a liferaft capable of
accommodating at least 6 persons which shall be stowed as far
forward as is reasonable and practicable and shall be securely
fastened.

10. Portable radio equipment-Every ship of Class VII shall
carry portable radio equipment complying with the
requirements of the Shipping (Radio) Regulations 1989.

11. Lifebuoys-(1) Every ship of Class VII with a gross
tonnage of 500 or over shall carry at least 8 lifebuoys. Every
ship of Class VII with a gross tonnage of less than 500 shall
carry at least 4 lifebuoys.

(2) At least 1 lilebuoy on each side of the ship shalt be fitted
with a buoyant lifeline. Not less than 50 percent of the total


