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(2) At least 1 of the lifebuoys shall be provided with a buoyant
lifeline and at least 1 lifebuoy shall be provided with a self-

igniting light.

9. Lifejackets-Every self-propelled ship of Class IX shall
carry a lifejacket for every person the ship is certified to carry
and, in addition, unless these lifejackets can be adapted for use

by children, one children's lifejacket for each child carried.

10. Distress flares-(1) Every ship of Class IX which
proceeds beyond Extended River Limits shall carry at least 6
rocket parachute flares and 2 buoyant smoke signals.

(2) Every ship of Class IX which proceeds beyond River Limits
but not beyond Extended River Limits shall carry at least 2
rocket parachute flares and 2 buoyant smoke signals.

Dated at Wellington this 31st day of October 7989.

W. P. JEFFRIES, Minister of Transport.
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The Lifesaving Appliances (Code of Practice for
Ships of Class X) Notice 1989

Pursuant to section 235 of the Shipping and Seamen Act
1952, the Minister of Transport hereby gives the following
notice.

Notice
1. Title and commencement-(1) This notice may be cited as

the Lifesaving Appliances (Code of Practice for Ships of Class

X) Notice 1989.

(2) This notice shall come into force on the lst day of
November 1989.

2. Code of Practice prescribed-The Code of Practice set

out in the Schedule to this notice is hereby prescribed for the
purposes of the Shipping (Lifesaving Appliances) Regulations

1989.

Schedule

Code of Practice for Ships of Class X
1. Interpretation-ln this Schedule unless the context
otherwise requires

"The Act" means the Shipping and Seamen Act 7952.

"Certified" means certified by a certificate issued under
section 279 of the Act or accepted by a surveyor as

equivalent to such certificate for the purposes of this
Schedule.

"Class X ship" means a fishing vessel as defined in the Act.

"Rescue Boat" means a boat designed to rescue persons in

distress and to marshal survival craft.

Other expressions defined in the Act have the meaning so

defined.

2. Ships of 75m in length or over-(1) Every ship of Class X
of 75m in length or over shall carry on each side of the ship 1

or more lifeboats of sufficient aggregate capacity to
accommodate half of the total number of persons the ship is
certified to carry; together with liferafts on each side of the

ship of sufficient aggregate capacity to accommodate half of
the total number of persons the ship is certified to carry.

(2) Where the total number of persons the ship is certified to
carry is less than 100, 1 of the lifeboats carried in compliance
with sub-clause (1) of this clause shall be a motor lifeboat and

in addition a motor rescue boat shall be carried unless the

motor lifeboat fulfils the requirements for a motor rescue boat.

(3) Where the total number of persons the ship is certified to
carry is 100 or more, 1 of the lifeboats carried on each side of
the ship in compliance with sub-clause (1) of this clause shall

be a motor lifeboat; and in addition 1 motor rescue boat shall

be carried unless 1 of the motor lifeboats fulfils the

requirements for a motor rescue boat.
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3. Ships of 45m in length or over-Every ship of Class X of
45m in length or over but less than 75m in length shall carry:

(a) On each side of the ship 1 or more lifeboats or liferafts of
sufficient aggregate capacity to accommodate all persons the

ship is certified to carry.

Provided that where lifeboats are carried there shall be

sufficient liferafts of aggregate capacity to accommodate half
of the total number of persons the ship is certified to carry; and

(b) A motor rescue boat which is capable of being launched
on 1 side of the ship unless 1 of the lifeboats which may be

carried in compliance with paragraph (a) of this clause fulfils
the requirements for a rescue boat:

Provided that, if the total number of persons is 100 or
more, 1 motor rescue boat shall be carried on each side of the

ship unless 1 of the lifeboats on each side of the ship which
may be carried in compliance with paragraph (a) of this clause

fulfils the requirements for a motor rescue boat.

4. Ships ol 27.5m to 45m in length 
-Every 

ship of Class X
of less than 45m in tength but not less than 27.5m in length
shall carry either:

(a) A lifeboat which is capable of being launched on 1 side of
the ship and is of sufficient capacity to accommodate the total
number of persons the ship is certilied to carry together with 1

or more liferafts of sufficient aggregate capacity to
accommodate all persons the ship is certified to carry; and a

rescue boat unless the lifeboat fulfils the requirements for a

rescue boat; or

(b) A rescue boat which is capable of being launched on 1

side of the ship and on each side of the ship liferafts of
sufficient aggregate capacity to accommodate the total number

of persons the ship is certified to carry.

5. Ships of l2m to 27.5m in length-Every ship of Class X
of less than 27.5min length but not less than 12m in length
shall carry 1 or more liferafts of sufficient aggregate capacity
to accommodate the total number of persons the ship is

certified to carry.

6. Ships of less than 12m in length-Every ship of Class X
of less than 12m in length shall carry either liferafts or buoyant
apparatus or lifebuoys of sufficient aggregate capacity to
accommodate the total number of persons the ship is certified
to carry but there shall be at least 1 lifebuoy.

7. Ships carrying 16 or more persons-lf 16 persons or
more aie carried in a ship of Class X the number of liferafts
provided in compliance with this Code of Practice shall be at

least 2.

8. Davits in ships of 45m in length or over-ln every ship of
Class X of 45m in length or over each lifeboat shall be

attached to a separate set of davits of the gravity type, except

that luffing type davits may be fitted for operating lifeboats

weighing not more than 2300kg in their turning out condition.

9. Davits in ships of less than 45m in length-ln every ship

of Class X of less than 45m length each lifeboat shall be

attached to a set of davits or a single arm davit.

10. Stowage of liferafts-Liferafts carried on a ship of Class

X shall be so stowed that they can be readily transferred to the

water on either side of the shiP.

11. Lifebuoys-(1) Every ship of Class X shall carry the

minimum number of lifebuoys determined in accordance with
the following table:

Minimum
Number of

Length of Ship in Metres LifebuoYs

Less than 12 1

12 or more but less lhan 27.5 2

27.5 or more but less than 45 4'
45 or more but less than 75 6'
75 or more 8'

'Provided that when certified to carry less than 8 persons only


