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Government Notice

Shipping and Seamen Act 1952

The Lifesaving Appliances (Code of Practice for
Existing Ships of Classes I and II) Notice 1989

Pursuant to section 235 ol the Shipping and Seamen Act
7952, the Minister of Transport hereby gives the following
notice.

Notice
1. Title and commencement-(l) This notice may be cited as

the Lifesaving Appliances (Code of Practice for Existing Ships
of Classes I and II) Notice 1989.

(2) This notice shall come into force on the 1st day of
November 1989.

2. Code of Practice prescribed-The Code of Practice set
out in the Schedule to this notice is hereby prescribed for the
purposes of the Shipping (Lifesaving Appliances) Regulations
1989.

Schedule

Code of Practice for Existing Ships of Classes I and
il
1. Interpretation-ln this Schedule unless the context
otherwise requires:

"The Act" means the Shipping and Seamen Act 1952.
"Approved" means approved in writing by the Director.

"Buoyant apparatus" means flotation equipment (other
than lifebuoys and lifejackets) designed to support
persons who are in the water.

"Certified" means certified by a certificate issued under
section 279 of the Act or accepted by a surveyor as

equivalent to such certificate for the purposes of this
Schedule.

"Child" For the purposes of these Regulations a "child"
means a passenger weighing less than 32 kg and the term
"childrens lifejacket' shall mean a lifejacket approved for
use by a person weighing less than 32 kg.

"Existing ship" means a ship which is not a new ship.

"Hydrofoil ship" means a ship which is supported above the
water surface in normal operating conditions by
hydrodynamic forces generated on foils.

"lmmersion suit" means a protective suit which reduces the
body heat-loss of a person wearing it in cold water.

"Launching appliance or arrangement" means an appliance
or arrangement for transferring a survival craft, or boat
from its stowed position safely to the water.

"New ship" means a ship of which the keel is laid, or in
respect of which a similar stage of construction is
reached,

(a) in the case of a ship of Class I, on the 1st day of July
1986: and

(b) in the case of a ship of Class II, on the date of
commencement of this Notice;

and for the purposes of this definition, "similar stage of
construction" means the stage at which construction
identifiable with the ship comprises at least 50 tonnes or 1 per
cent of the estimated mass of the structural material of the
completed ship, whichever is the less. A cargo ship, whenever
built, which is converted to a passenger ship shall be treated as

a passenger ship constructed on the date on which such a
conversion commences.

"Passenger ship" means a ship carrying more than 12

passengers; or, in the case of a ship plying withln
restricted limits, means a ship carrying any passengers.

"Person" means a person over the age of 1 year.

"Surface effect ship" means a ship the weight of which, in
the normal operating condition, is partially supported by a
cushion of air expelled lrom the ship, and by the
buoyancy of its immersed hull or hulls.

"Thermal protective aid" means a bag or suit made of
waterproof material with low thermal conductivity.

Other expressions defined in the Act have the meaning so

defined.

2. Application-This Schedule applies to Existing Ships of
Classes I and II except ships of Class II which are hydrofoil
ships or surface effect ships.

3. Lifeboats, liferafts and buoyant apparatus.-Every ship
of Class I or Class II to which this Code of Practice applies
shall carry either:

(a) On each side of the ship lifeboats of sufficient aggregate
capacity to accommodate 7/2 of the total number of persons
which the ship is certified to carry; or

(b) in the case of a ship of Class I: lifeboats and liferafts
which together provide sufficient aggregate capacity to
accommodate the total number of persons which the ship is
certified to carry; provided there shall never be less than
sufficient lifeboats on each side of the ship to accommodate
37.5 per cent of the total number of persons which the ship is

certified to carry; or

(c) in the case of a ship of Class ll which is sub-divided in
accordance with the requirements of the Shipping
(Construction) Regulations 1989, such lifeboats and liferafts as

are together sufficient for the total number of persons which
the ship is certified to carry; but in any such case the number
of lifeboats carried in ships of 75m in length or over shall
never be less than 4; 2 of which shall be carried on each side of
the ship, and in ships of less than 75m in length shall never be

less than 2; 1 of which shall be carried on each side of the ship.

(2) On every ship of Class I or Class II to which this Code oI
Practice applies 2 ol the lifeboats required by sub-clause (1) of
this clause shall be kept ready, 1 on each side of the ship, for
immediate use in an emergency while the ship is at sea. These
emergency lifeboats shall be not more than 8.5m in length, and
each of them shall be a motor lifeboat and may be counted for
the purposes of sub-clauses (3) or (5) of this clause.

(3) In every ship of Class I to which this Code of Practice
applies which is certified to carry more than 30 persons at
least 1 of the lifeboats carried on each side of the ship shall be

a motor lifeboat; and in every ship of Class I which is certified
to carry 30 persons or less at least 1 of the lifeboats carried
shall be a motor lifeboat.

(4) In every ship of Class I to which this Code of Practice
applies which is certified to carry 1,500 persons or more, each
of the motor lifeboats carried in compliance with sub-clause
(3) of this clause shall be provided with radio equipment
complying with the requirements of the Shipping (Radio)
Regulations 1989. In every such ship which is certified to carry
more than 199 but less than 1,500 persons, at least 1of the
motor lifeboats carried in compliance with sub-clause (3) of
this clause shall be so provided.

(5) In every ship of Class II to which this Code of Practice
applies which is certified to carry more than 50 but less than
250 persons at least 1 of the lifeboats carried shall be a motor
lifeboat, and in every such ship which is certified to carry 250
persons or more at least 1 of the lifeboats carried on each side

of the ship shall be a motor lifeboat.


