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craft emergency position-indicating radio beacon so stowed
that it can be rapidly placed in any survival craft.

Dated at Wellington this 31st day of October 1989.

W. P. JEFFRIES, Minister of Transport.
al

The Lifesaving Appliances (Code of Practice for
New Ships of Classes I and II) Notice 1989

Pursuant to section 235 of the Shipping and Seamen Act
1952, the Minister of Transport hereby gives the following
notice.

Notice

1. Title and commencement—(1) This notice may be cited as
the Lifesaving Appliances (Code of Practice for New Ships of
Classes I and II) Notice 1989.

(2) This notice shall come into force on the 1st day of
November 1989.

2. Code of Practice prescribed—The Code of Practice set
out in the Schedule to this notice is hereby prescribed for the
purposes of the Shipping (Lifesaving Appliances) Regulations
1989.

Schedule

Code of Practice for New Ships of Classes I and Il

1. Interpretation—In this Schedule unless the context
otherwise requires:

“The Act” means the Shipping and Seamen Act 1952.
“Approved’ means approved in writing by the Director.

“Buoyant apparatus’ means flotation equipment (other
than lifebuoys and lifejackets) designed to support
persons who are in the water.

“Certified” means certified by a certificate issued under
section 219 of the Act or accepted by a surveyor as
equivalent to such certificate for the purposes of this
Schedule.

“Child” For the purposes of these Regulations a “child”’
means a passenger weighing less than 32 kg and the term
“childrens lifejacket’ shall mean a lifejacket approved for
use by a person weighing less than 32 kg.

“Existing ship”’ means a ship which is not a new ship.

“Float-free launching” means that method of launching a
survival craft whereby the craft is automatically released
from a sinking ship and is ready for use.

“Hydrofoil ship” means a ship which is supported above the
water surface in normal operating conditions by
hydrodynamic forces generated on foils.

“Immersion suit” means a protective suit which reduces the
body heat-loss of a person wearing it in cold water.

“Launching appliance or arrangement’’ means an appliance
or arrangement for transferring a survival craft, or boat
from its stowed position safely to the water.

“New ship” means a ship of which the keel is laid, or in
respect of which a similar stage of construction is
reached,

(a) in the case of a ship of Class I, on the 1st day of July
1986: and

(b) in the case of a ship of Class II, on the date of
commencement of this Notice;

and for the purposes of this definition, *‘similar stage of
construction” means the stage at which construction
identifiable with the ship comprises at least 50 tonnes or 1 per
cent of the estimated mass of the structural material of the
completed ship, whichever is the less. A cargo ship, whenever
built, which is converted to a passenger ship shall be treated as
a passenger ship constructed on the date on which such a
conversion commences.
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“Passenger ship”’ means a ship carrying more than 12
passengers; or, in the case of a ship plying within
restricted limits, means a ship carrying any passengers.

“Person” means a person over the age of 1 year.

“Rescue boat’” means a boat designed to rescue persons in
distress and to marshal survival craft.

“Surface effect ship’’ means a ship the weight of which, in
the normal operating condition, is partially supported by a
cushion of air expelled from the ship, and by the
buoyancy of its immersed hull or hulls.

Other expressions defined in the Act have the meaning so
defined.

2. Application—This Schedule applies to New Ships of
Classes | and II except ships of Class II which are hydrofoil
ships or surface effect ships.

3. Lifeboats, rescue boats and liferafts— (1) Every ship of
Class I or Class II to which this Code of Practice applies shall
carry either:

(a) On each side of the ship lifeboats of sufficient aggregate
capacity to accommodate 1/2 of the total number of persons
which the ship is certified to carry; or

(b) Lifeboats and liferafts which together provide sufficient
aggregate capacity to accommodate the total number of
persons which the ship is certified to carry provided there shall
never be less than sufficient lifeboats on each side of the ship
to accommodate 37.5 per cent of the total number of persons
which the ship is certified to carry; or

(c) In the case of a ship of Class Il which is subdivided in
accordance with the requirements of the Shipping
(Construction) Regulations 1989 lifeboats of sufficient
aggregate capacity for at least 30 per cent of the total number
of persons the ship is certified to carry and liferafts of sufficient
aggregate capacity that together with the lifeboats will
accommodate the total number of persons the ship is certified
to carry. The lifeboats shall be distributed equally on each side
of the ship so far as practicable and the liferafts shall be served
by approved launching appliances equally distributed on each
side of the ship.

(2) The lifeboats carried pursuant to sub-clause (1) of this
clause shall comply with the performance standards for
“partially enclosed lifeboats”, or ‘self righting partially
enclosed lifeboats”, or “totally enclosed lifeboats’.

(3) The liferafts carried in compliance with sub-clause (1) (b)
of this clause shall be served by approved launching
appliances. There shall never be less than 1 such appliance on
each side of the ship, and the difference in the number of
appliances fitted on each side shall not exceed 1.

(4) Every such ship shall carry in addition to any liferafts
carried in compliance with sub-clause (1) (b) or (1) (c) of this
clause, liferafts of sufficient capacity to accommodate 25 per
cent of the total number of persons the ship is certified to
carry. Such liferafts shall be of a type capable of being
launched by the appliances fitted in compliance with sub-
clause (3) of this clause and they shall be served by at least 1
launching appliance each side of the ship which may be those
provided in compliance with the requirements of subclause (3)
of this clause.

(5) Every such ship of less than 500 gross tonnage which is
certified to carry less than 200 persons, may comply with the
following requirements in lieu of complying with the
requirements of sub-clause (1) (a), (b) or (c) and sub-clause (4)
of this clause:

(a) It shall carry on each side of the ship, liferafts of
sufficient aggregate capacity to accommodate the total number
of persons the ship is certified to carry;

(b) Unless the liferafts required by sub-clause (5) (a) can be
readily transferred for launching on either side of the ship,
additional liferafts shall be provided so that the total capacity



