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(d) Means shall be incorporated for the protection of
semiconductor devices from damage due to the accidental
reversal of power supply polarity.

(2) Although it is not practicable to specify the intensity of
r.f.fields which may be encountered, attention is drawn to the
need for screening and filtering to protect the semiconductor
devices from damage due to r.f. energy.

THIRD SCHEDULE

Climatic and Durability Tests
Interpretation

In this Schedule-
(a) References to Class B equipment shall be construed as

references to equipment appropriate for use only below deck
or in a deckhouse or other similar compartment:

(b) References to Class X equipment shall be construed as
references to equipment appropriate for use or storage in the
open or in an open boat.

Part II
Climatic and Durability Testing of Marine Radio
Equipment
l. General-All marine radio equipment submitted for type
tests shall be subjected to any or all of the tests herein
specified, at the discretion of the type-testing authority. The
type-testing authority may, at its discretion, agree to vary the
sequence of the tests, and may also waive any of the tests
specified where the manufacturer is able to provide evidence
that the appropriate requirements of this Schedule are met.
2. Classification of Marine Equipment-For the purpose of
these tests, marine radio equipment shall be divided into two
classes, viz,Class B and Class X, as defined in part 1 of this
Schedule.

3. Testing Procedure-(1) The testing sequence shall be as
follows:

class Nature of rest
Visual inspection and performance test.

Inspection under vibration.
Bump test.

,3#ff:l:;:[
Low-temperature cycle.

Rain test.
Immersion test.
Corrosion test.

Mould-growth test.
Visual inspection and performance test.

(2) The sequence given in subclause (1) of this clause shall be
followed at least once.

(3) Unless otherwise specified, power shall be supplied to the
equipment only during the periods specified for the electrical
tests.

(4) Unless otherwise specified in the relevant performance
Schedule,the voltage applied to the equipment during the tests
shall be the Standard Test Voltage.
(5) Class B equipment shall be subjected to Inspection under
Vibration, normal range (clause 5 (2) (a)), and shall not be
subjected to Inspection under Vibration, extended range
(clause 5 (2) (b)).

(6) For Class X equipment, the manufacturer shall have the
option of submitting the equipment either to Inspection under
Vibration,normal range (clause 5 (2) (a)) and the Bump Test
(clause 5 (3)),or, as an alternative Inspection under Vibration,
extended range (clause)s (2) (b)).

4. Performance Checks-Except where otherwise stated, the
term 'performance check', as used in this Schedute, shall be
taken to mean a shortened form of the test required by the

of sub-clause (1) of this clause at the maximum setting of the
manual audio-frequency gain control required by clause 2 (3)
(a) of this Part of this Schedule may maintain an output
constant to within 6 dB at the two alarm-signal tone
frequencies, 1300 Hz and2200 Hz, as the manual giin control
is turned down to reduce the output level of noise or speech.
At all settings of this control, and irrespective of the
adjustment of the preset control of audio-frequency gain
required by clause 2 (3) (b)) of this Part of this Schedule, the
intelligibility of speech reception must be miaintained.
(3) The maximum response frequencies of the filters, if used,
shall be within +1.5 percent of the nominal frequencies of
1300 and 2200 Hz. The discrimination should not exceed 3
dB at frequencies within 3 percent of the maximum response
frequency.

15. Radiation-The receiver shall not in normal service
produce a field exceeding 0.1pV/metre at a distance of 1
nautical mile. This shall normally be regarded as satisfactory if
the following requirements are met:

The receiver shall be placed centrally in a screened earthed
enlosure of dimensions at least 1.8 m. cube. The earth terminal
of the receiver shall be connected to the inside of the screen.

The aerial terminal shall be connected through an unscreened
four-turn rectangular search coil (of dimensions 30 cm.
square) and an unscreened lead to a resistive measuring
instrument mounted outside the enclosure, having, its other
terminal earthed.The receiver shall be energised.

The power measured by the measuring instrument shall not
exceed 4 X 10 10 watts, irrespective of the resistance of the
measuring instrument or the adjustment of the receiver. At the
discretion of the testing officer, the search coil may be moved
during the test in any way, provided it does not approach
within 15 cm. of the receiver case; or it may be short-circuited.
16. Protective Arrangements-(1) All parts and wiring shall be
protected fromn accidental access, and shall be isolated
automatically from all sources of high voltage when the means
of protection are removed. The term "high voltage" shall be
taken to apply to all circuits in which the direct and alternating
voltages (other than radio-frequency voltages) combine to give
instantaneous voltages greater than 50 volts.
(2) The receiver shall incorporate a fuse or fuses.

(3) Provision shall be made for protecting the receiver and
muting its output when the ship's own radiotelephone
transmitter is radiating on 2L82 kHz.
(4) The receiver shall be capable of withstanding for 15
minutes without damage 30 volts r.m.s. applied to its aerial
terminals via a dummy aerial in accordance with clause 4 (2)
of this Part of this Schedule, at any frequency in the maritime
mobile bands between 100 kHz and 25 MHz.
17. Construction-ln all respects the mechanical and
electrical construction and the finish of the receiver shall
conform to good standards of engineering practice, and the
receiver shall be suitable for use on board ships at sea.

18. Additional Safeguards to be Incorporated Where the
Equipment Includes Semiconductor Devices-(l) Where
semiconductor devices are incorporated in the equipment, the
following requirements shall be met:

(a) Under all conditions of service ref.erred to in clause 3 of
this Part of this Schedule, the maker's maximum ratings for
each type of semiconductor device shall not in any respect be
disregarded. In particular, the makers recommended
maximum junction temperature shall never be eceeded

(b) The semiconductor devices shall be effect\vely protected
from damage if the power supply is subject to transient voltage
changes:

(c) When the receiver is operated from a battery of
secondary cells,the semiconductor devices shall not be
damaged by a sustained increase in power supply voltage of 25
percent relative to the nominal batttery voltage:
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