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(1) For the purposes of this clause, a "conjoint course" or 
"conjoint programme" means a course or programme offered 
jointly by two tertiary institutions which requires a student who 
is undertaking that course or programme to be enrolled at 
both institutions. 

(2) No student shall be required to pay a tuition fee of more 
than $1,250 in any year for any conjoint course or 
programme. 

9. Fees paid before 1990-Notwithstanding any other 
provision of this notice, every domestic student enrolled in a 
course that-

(a) the council of the tertiary institution concerned 
determines to be equivalent to or less than a full-time, full-year 
course; and 

(b) commenced before 1 January 1990 

-shall, if that student has, before 1 January 1990, paid the 
full tuition fee fixed before that date for that course, be 
exempted from the payment of any further tuition fee in 
respect of that course. 

10. Fees include GST-All fees and amounts specified in this 
notice are inclusive of goods and services tax. 

Dated this 15th day of January 1990. 

P. B. GOFF, Minister of Education. 
go674 

The Tertiary Education Fees Notice 1990 
Pursuant to section 67SA and section 94 of the Education Act 
1964, section 47 A of the University of Auckland Act 1961, 
section 4 7 A of the University of Waikato Act 1963, section 
4 7 A of the Massey University Act 1963, section 48A of the 
Victoria University of Wellington Act 1961, section 48A of the 
University of Canterbury Act 1961, section 34A of the 
University of Otago Amendment Act 1961 and section 46A of 
the Lincoln University Act 1961, the Minister of Education 
hereby gives the following notice: 

Notice 
1. Title and Commencement-(1) This notice may be cited 
as the Tertiary Education Fees Notice 1990. 

(2) This notice shall come into force on the date of its 
publication in the Gazette. 

2. Interpretation-In this notice, unless the context otherwise 
requires-

"Council" means the governing body of a tertiary institution 
and in relation to a tertiary institution means its governing 
body. 

"Domestic student" means a person enrolled at a tertiary 
institution who is a domestic student within the meaning 
of section 2 (1) of the Education Act 1989. 

"Full-time, full-year course" means any course at a tertiary 
institution that the council for the time being determines 
to be a full-time, full-year course. 

"ISCED level 9 course" means any course at a tertiary 
institution that the Secretary of Education for the time 
being determines to be an international Standard 
Classification of Education (ISCED) level 9 course. 

"Tertiary institution" means an institution that is a technical 
institute, community college or teachers college within the 
meaning of the Education Act 1964, or a university within 
the meaning of the Universities Act 1961. 

3. Fees include GST-All fees and amounts specified in this 
notice are inclusive of goods and services tax. 

4. Tuition Fees-Subject to clause 5 of this notice and the 
Tertiary Education Fees (Exemptions) Notice 1990-

(a) the tuition fee for every full-time, full-year course at a 
tertiary institution shall be $1,250; 

(b) the tuition fee for every course at a tertiary institution 

that the council determines to be equivalent to more 
than one-tenth of, but less than, a full-time, full-year 
course, shall be a sum that bears the same relation to 
$1 ,250 as the council considers that course bears to 
a full-time , full-year course; 

(c) the tuition fee for every course at a tertiary institution 
that the council determines to be equivalent to one­
tenth of a full-time, full-year course shall be $125. 

5. Certain courses exempt-

Nothing in clauses, 4, 7, 8, 9, 10 or 11 of this notice applies to 
any-

(a) ISCED level 9 course; 

(b) LINK programme; 

(c) Course provided pursuant to the Access Training 
Scheme; 

(d) Master of Business Administration degree course at the 
University of Canterbury or Victoria University of 
Wellington; 

(e) Professional Legal Studies course administered by the 
Council of Legal Education. 

6. Council may fix certain fees-The tuition fee for any 
course-

(a) Specified in paragraph (a) , (b) or (c) of clause 5 of this 
Notice; or 

(b) that the council of the tertiary institution concerned 
determines to be equivalent to less than one-tenth of a 
full-time, full-year course-

may be fixed independently. 

7. Certain students may pay in three instalments-
(1) The Council of a tertiary institution shall accept from 

any domestic student enrolled in a full-time, full-year course-

(a) whose tuition fee is or exceeds $625; and 

(b) who wishes to pay that fee by instalment-

payment of that fee in not less than three equal instalments on 
such dates as may be specified by the council. 

(2) The dates specified by the Council under subclause (1) 
of this clause shall divide the course into parts of an equal 
length. 

8. Certain students may pay in two instalments-(1) The 
council of a tertiary institution shall accept from any domestic 
student-

(a) who is enrolled in a course or programme that the 
council of the tertiary institution concerned determines to 
be equivalent to one half or more of, but less than, a full­
time, full-year course; and 

(b) whose tuition fee is or exceeds $625; and 

(c) who wishes to pay that fee by instalment 

- payment of that fee in not less than two equal instalments 
on such dates as may be specified by the council. 

(2) The dates specified by the council under subclause (1) of 
this clause shall divide the course into parts of an equal length. 

9. Refunds-Subject to clause 10 and clause 11 of this notice, 
where any domestic student who has paid a tuition fee of or 
exceeding $208 withdraws from all or part of the student's 
course on or before the 28th day after the commencement of 
that course, or within such other period as may be prescribed 
by the council before the commencement of that course, the 
council shall refund to the student-

(a) in the case of a domestic student who withdraws from all 
of his or her course, the tuition fee the student has paid in 
respect of that course; and 

(b) in the case of a domestic student who withdraws from 
part of his or her course, the amount (if any) by which the 
tuition fee paid by that student exceeds the tuition fee 
payable in respect of the student's reduced course. 


